Gornji Grad u Zagrebu

Gornji Grad, starog imena Gradec, u velikoj je mjeri zadržao svoj stari izgled, a danas okuplja velik broj zagrebačkih znamenitosti. Smješten na obroncima Medvednice, u 13. stoljeću utvrđen je bedemima i kulama, a uz njega se vežu brojne legende, poput legende o Krvavom mostu ili o Kamenitim vratima, jedinim preostalim od nekadašnja četiri ulaska u Gradec, gdje se i danas nalazi jedinstveno i često pohođeno svetište obloženo zavjetnim pločama.

Uz južnu stranu Gornjeg Grada proteže se Strossmayerovo šetalište gdje se u lipnju održava najdulji zagrebački ulični festival (traje nekoliko tjedana) a osim što besplatnim koncertima i filmskim projekcijama obogaćuje noćni život Zagreba, zbog veličanstvenog pogleda na Donji grad Zagreba i hlada koji ljeti pružaju stoljetna stabla omiljena je zagrebačka šetnica.

Kao povijesna jezgra današnjeg Zagreba, Gornji Grad i dalje zauzima važno mjesto ne samo na turističkoj karti grada, već i kao sjedište Hrvatskog sabora i Vlade Republike Hrvatske koji se nalaze u samom njegovom središtu, uz Crkvu sv. Marka.

Rezervirajte smještaj u Zagrebu!

Newsletter
Sve najnovije vijesti pronađite na newsletteru Panorama Zagreb Hotela.